Вие сте тук: Начало Изчисляване на цена за доставка на пратката

Изчисляване на цена за доставка на пратката

Въведение

Едно от основните предимства при интеграция със системите ни е възможността да изчислявате цена за доставка и да я визуализирате за клиентите на магазина в реално време. Така те ще знаят колко ще платят за доставката на стоките, каквато и логика на плащане да заложите.

Пример: търговецът е избрал да заплати всяка куриерска услуга на стойност до 10,00 лв., а над тази сума клиентът ще заплати разликата. В този случай можете да програмирате системата така, че при стойност на доставката под 10,00 лв., получена от нашата система, клиентите ще виждат, че доставката е безплатна. В момента, в който изчислената стойност на доставката стане над 10,00 лв., клиентите ще започнат да виждат цената за доставка, която трябва да заплатят, или разликата над 10,00 лв.

Важно: За да изчислим коректно цената на всяка доставка, е важно, освен типа пратка, изборът на място на доставка и допълнителни услуги към нея, да ни предоставите и данни за самата пратка – тегло и размери – тъй като те са съществена част при формирането на цената.

 

Какво получава търговецът с интеграцията

Възможността да предоставяте на потребителите си коректна цена за доставка на поръчките им.

 

Как да използвате тази функционалност

Изчисляването на цена зависи от няколко основни фактора:

 • Тип място на доставка (виж Откъде да изпращате пратките и Докъде да доставяте пратките на магазина)
  • DOOR_DOOR – от адрес на търговеца до адрес на клиента
  • OFFICE_DOOR – от офис на Еконт или Еконтомат до адрес на клиента ви
  • DOOR_OFFICE – от адрес на търговеца до офис на Еконт или Еконтомат
  • OFFICE_OFFICE – от офис на Еконт или Еконтомат до офис на Еконт или Еконтомат
 • Какъв тип пратка изпращате
  • Пощенско писмо (ограниченията за изпращане са: офис-офис, максимални размери до 260 х 360 мм, дебелина до 20 мм и тегло до 2 кг.)
  • Пощенска пратка (офис-офис, общо тегло до 20 кг и размери до 60 х 60 х 60 см.)
  • Куриерска пратка (без ограничение от мястото на вземане и мястото на получаване, размери за пакет - до 90 х 90 х 90 см или за рулон - до 300 х 20 см)

   Важно: Ако ползвате Еконтомат като място за изпращане или получаване на пратките, максималният размер пратка е 61 х 44 х 37 см, а максималното тегло – 50 кг. Еконтоматът разполага с три размера кутии:

   • малка – ширина 61 см, дължина 44 см, височина 8 см
   • средна – ширина 61 см, дължина 44 см, височина 18 см
   • голяма – ширина 61 см, дължина 44 см, височина 37 см
   Повече за Еконтомат, научете тук

  • Карго пратка (Колетна пратка, която съдържа един или повече пакети, с общо тегло над 1 и до 10 тона. Всеки пакет от пратката може да бъде с максимални размери 90 х 90 х 90 см. Ако пратката е палетизирана, максималните размери на палета са ширина 80 см х дължина 120 см х височина 180 см и тегло до 1000 кг., а за нестандартни размери важат специалните ни тарифи, които можете да изчислите чрез интеграцията със системите ни)
 • Какви допълнителни услуги планирате да използвате. Част от допълнителните услуги са безплатни (например, Преглед, Преглед и тест, Преглед, тест и избор), но има и такива, които се заплащат – например, Приоритетен час на доставка – 2,45 лв. на пратка, обратна разписа – 3,57 лв. на пратка, и др.)

 

След като сте преценили какви възможности ще предоставяте на клиентите, както и коя страна каква част от пратката ще заплаща, можете спокойно да изчислявате цени за пратките в реално време и да ги визуализирате за клиентите на магазина, за да знаят каква сума ще трябва да заплатят за доставката на своята поръчката.

 

1. Достави с Еконт

Цената на доставката се изчислява автоматично от интегрираната форма за доставка на база зададените в магазина настройки и избраното от клиента на магазина направление за доставка. За да получавате коректни цени, следва да подавате правилните параметри за пратката към формата за доставка. Как да интегрирате правилно формата за доставка, вижте тук.

 

2. Интеграция с XML

За да изчислите цена при интеграция с XML, трябва да подадете заявка за документ за изпращане (товарителница) към системата ни, като в секцията със системните настройки трябва да посочите за валиден параметъра <only_calculate>.

Примерна XML заявка:

<system>
<validate>0</validate>
<response_type>HTML</response_type>
<only_calculate>1</only_calculate>
<process_all_parcels>1</process_all_parcels>
<e-mail_errors_to>1</e-mail_errors_to >
</system>

 

Цената ще получите в отговора на заявката, под формата на параметър <total> (обща стойност) и <currency> (валута) в секция <loading_price> от отговора на скрипта. В тази секция ще получите още информация за отстъпки, които са включени в калкулираната цена, както и разбивка на самата цена – за пратка, допълнителни услуги и др.

Каква е структурата на заявката за създаване на товарителница, вижте тук

 

3. Интеграция със SOAP/JSON

За да изчислите цена при интеграция със SOAP или JSON, трябва да подадете заявка за документ за изпращане (товарителница) към системата ни, като параметърът mode трябва да бъде със стойност calculate.

Примерна JSON заявка:

{
"label":{
"senderClient":{
"name":"Иван Иванов",
"phones":["0888888888"]
},
"senderAddress":{
"city":{
"country":{
"code3":"BGR"
},
"name":"Русе",
"postCode":"7012"
},
"street":"Алея Младост",
"num":"7"
},
"receiverClient":{
"name":"Димитър Димитров",
"phones":["0876543210"]
},
"receiverAddress":{
"city":{
"country":{
"code3":"BGR"
},
"name":"Русе",
"postCode":"7010"
},
"street":"Муткурова",
"num":"84",
"other":"бл. 5, вх. А, ет. 6"
},
"packCount":1,
"shipmentType":"PACK",
"weight":5,
"shipmentDescription":"обувки"
},
"mode":"calculate"
}

 

Цената ще получите в отговора на заявката, под формата на параметър totalPrice (стойност) и currency (валута на цената). Ще видите и информация за разбивката на цената – за пратката и допълнителни услуги, каква стойност е дължима от получателя (клиента на магазина) – за да може да я визуализирате директно в магазина.

Каква е структурата на заявката за създаване на товарителница, вижте тук

 

4. Интеграция с модул за платформа за електронна търговия

Подаването на информация за цена на доставка е логика, заложена в самите модули. Логиката е дефинирана от нас, за да може да подавате коректна информация и да може клиентите да виждат правилните цени.

Следващи стъпки

Изберете допълнителни услуги за пратките на магазина.